Primăria Craiova pompează 1.000.000 de lei în perioada mai – iunie 2024, în servicii de publicitate, pentru liniştea Olguţei Vasilescu, în Campania Electorală

Una din marile probleme de care ne tot lovim în era post-decembristă este că autorităţile locale cheltuie fără justificare sume mari de bani pe lucruri nefolositoare. Multe primării din ţară cumpăra spaţiu publicitar în presă, acesta fiind o formă mascată de a-i înregimenta pe ziarişti. De ce este nevoie de spaţiu publicitar în presa on-line şi televiziuni, când evenimentele pot fi anunţate prin simple conferinţe de presă ?
Un exemplu clasic în acest sens este primarul din Craiova, Olguţa Vasilescu.
Plictisită, probabil, să tot apară pe la televiziuni înconjurată de diverşi, , edilul Craiovei s-a gândit să treacă la lucruri mei serioase, asa că este dispusă să cheltuie 1 milion de lei pentru spaţiu publicitar la diverse televizuni şi site-uri on-line locale, regionale cât şi din Bucureşti, Braşov şi Sibiu, dar şi pentru panouri stradale.
În lunile mai – iunie 2024, Primăria Craiova va cheltui un milion de lei pentru promovarea “ îmbunătăţirea imaginii municipiului Craiova”, „ promovarea obiectivelor turistice și a evenimentelor cultural “ şi „ creşterea numărului de vizitatori ” .
„ Având în vedere strategia autorității locale de a disemina informații despre oportunitățile de investiții din Craiova și potențialul turistic al municipiului, de a atrage investitorii interesați în zonă, de a mări numărul de persoane înștiințate cu privire la activitatea autorității publice locale și de a crește numărul de turiști, promovând imaginea municipiului și acțiunile inițiate și organizate de autorități, este necesară diserminarea cu operativitate a acțiunilor Primăriei și Consiliului Local Craiova prin intermediul canalelor media și de comunicare locale, regionale și naționale (radio, tv, presa online, social media etc.).
Necesitatea realizării de campanii de promovare pe plan național, regional și local este impusă și de instituirea Taxei speciale pentru promovarea turistică a municipiului Craiova, denumită taxă hotelieră, conform HCL nr. 485/2017 și HCL nr. 533/2018, care constituie venit cu destinație specială, fiind instituită din rațiuni de creștere a gradului de atractivitate a oraşului și fiind utilizată exclusiv pentru finanțarea activităților de promovare și punere în valoare a patrimoniului turistic al Municipiului Craiova “, menţionează primăria în caietul de sarcini.
Prin intermediul acestui contract, primăriţa vrea ca imaginea Craiovei să fie promovată în cinci publicații naționale online, 18 publicații online locale și regionale, pe şapte posturi tv locale și regionale și două posturi de radio locale, pe 24 panouri stradale și unipol outdoor, 26 de ecrane outdoor și trei mesh-uri.
Contractul pe care primăria urmează să plătească peste 800.000 de lei a fost împărţit pe trei loturi. Primul lot se referă la „ Publicitate prin intermediul publicațiilor de presă online locale și regionale, pe posturi de televiziune care emit la nivel local și regional și pe posturi de radio locale “. Valoarea acestuia a fost estimată la 339.407,89 de lei, fără TVA. Lotul doi este alocat „ Publicităţii prin intermediul publicațiilor online naționale “, iar pentru acesta se vor plăti 120.004,77 lei, fără TVA. Lotul trei face referire la „ Publicitate outdoor print şi outdoor video “, iar pentru acesta primăria va plăti 352.824 de lei, fără TVA.
O redacție care primește sume consistente pentru articole publicitare e înclinată să respingă sau cel puțin să descurajeze articole critice la adresa primarilor sau a unor oficiali din partidele care plătesc publicitate mascată. Or, rolul democratic al presei este exact atitudinea critică față de administraţie, indiferent de culoarea ei politică.